Mysigt och underhållande om hundar

På något sätt så var det ändå självklart, jag menar stämningen och närvaron när några hund- och litteraturälskande människor möts för att berätta om sina hundar, böcker och livet med desamma.

Vi arrangerade under lördagen tillsammans med Det fria ordets hus i Växjö något vi kallade Hot dog afternoon. Det bjöds både hundberättelser och afternoon thea samt Bullens hot dogs för de som sökte sig en bit ut från stadskärnan.

Magnus Eriksson underhöll med insiktsfullt kåserande om hundar i våra livi, i politiken och i religionen, men framför allt i litteraturen.

Magnus Eriksson, lektor i litteratur på Linnéuniversitetet och tillika taxägare kåserade mycket underhållande om hundar och deras roll i litteraturen. Vi fick en minst sagt insiktsfull bild av hur människans bästa vän, eller det bästa hos människan, hunden har påverkat utvecklingen hos mänskligheten i allt från att vara en själsfrände, en läkande kamrat till att bita påven i stortån och påverka utvecklingen även inom religionen. Magnus fyrbente vän heter Charlie och han kunde berätta några värmande historier om både den taxen, andra taxar och katter.

Christina Guitérrez Malmbom visualiserar Don Josés kloka synpunkter på mänskligheten.

Christina Guitérrez Malmbom har skrivit boken som heter Don José. Hela titeln är ”Don José, samtal mellan matte och en hund”. Hon och Tina K Persson bollade berättelser ur hennes bok och Tinas bok ”Högläsning för hundar”. även här handlade det om kärleksfulla berättelser om busiga, insiktsfulla och revirhävdande hundar som med sin klokskap förmedlade en intressant bild av människan i allmänhet och mattarna i synnerhet.

Tina K Persson läser om den fiktiva kunde Zenit som älskar att jaga fjärilar. Hon är en av all hundar som finns med i hennes bok: ”Högläsning för hundar”

Tinas och Christinas gemensamma nämnare är att de låter hunden komma till tals, precis som de flesta hundägare gör när de berättar om sina älskade fyrtassingar. Igenkänningsfaktorn är hög för alla som någon gång umgåtts med en hund.

Avslutningsvis berättade Stefan Nilsson om sina hundar, från Dandie Dinmont terrierna Dandy och Minty, över tax/sheltien Spike till Foxterrier/gårdshunden Sandeman. Hundar som tillsammans med en rad andra hundar förekommer i boken ”Liv med hund” som han gett ut tillsammans med Tina K Persson. I den boken är det huvudsakligen bilderna som berättar om hundar som vaktar hus, vilar sig på gatorna i Aten, jagar harar på Ölands Alvar eller bara njuter av att busa, springa, hoppa, vila och sova på husses axel.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *